Menu
Geschiedenis

Quartz maakte in 2003 een vliegende start met de deelname aan de cd-opname van 'Ingaan tot het hart dat luistert'. Deze cd (met zenboeddhistische sutra's) werd gepresenteerd door de Maha Karuna in Bronkhorst op 15 november 2003.

Bij gelegenheid van een manifestatie tegen de 24-uurs-economie in het voorjaar van 2004 trad Quartz op in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en was het kwartet zelfs even op TV te zien en te beluisteren in het acht-uur-journaal.

Er volgden sfeervolle optredens op meestal kleinere locaties zoals het protestante kerkje in Stevensweert en de Ursulakapel in Roermond (foto hieronder). Zo vond het eerste Lustrumconcert plaats in laatstgenoemde kapel.

Na het eerste lustrum (2008) vond Quartz ook de weg naar podia buiten de eigen regio. Zo was het kwartet in mei 2010 te gast in de Willibrorduskerk in Ruurlo, in mei 2011 in de Koepelkerk in Hoorn tijdens het Festival voor Oude Muziek. Een speciaal Maria-programma werd in oktober 2011 uitgevoerd in de Adelbertabdij in Egmond-Binnen.

Diverse malen was Quartz op uitnodiging betrokken bij congressen, zondagsvieringen, avondwakes en uitvaartdiensten. En ook bij feestelijke gelegenheden als bruiloften en kerstavonden zorgde het kwartet voor een sfeervolle muzikale omlijsting.

Insel Hombroich, het sfeervolle natuur- en cultuurpark in Duitsland met zijn akoestisch schitterende locaties, geniet een speciale belangstelling van de vier zangers. Al viermaal zongen zij er in de diverse paviljoens. In de zomer van 2009 zong Quartz in Zuid-Frankrijk in de Abbaye de Silvacane, één van de drie grote cisterciënzerabdijen in de Provence, een echte toplocatie en een bijzondere akoestische ervaring (zie de video hiernaast).

In het jubileumjaar 2013 verzorgde Quartz twee bijzondere themaconcerten en het repertoire hiervan werd vastgelegd op twee cd's.
In mei verscheen Het Koninkrijk van de Vader. Op deze cd zijn de werken vastgelegd van de concerten rond het Onze Vader en Thomasevangelie (Sweikhuizen en Egmond, april 2013).
In oktober verscheen Ave Maria. Hierop is het repertoire opgenomen van de jubileumconcerten 'Ave Maria' (Limbricht en Roermond, oktober 2013).

Bijzonder hoogtepunt in de geschiedenis van Quartz is het tweetal composities dat in 2013 speciaal werd geschreven voor en opgedragen aan het kwartet. Mariano Garau componeerde 'O Jesu mi dulcissime' dat voor het eerst uitgevoerd werd tijdens het passieconcert in de abdij van Egmond in 2014. Jens Klimek schreef 'Yonder Star' dat zijn première beleefde tijdens de kerstconcerten in december 2014. Zie de pagina composities.

In december 2014, na 10 jaar kerstmeditaties, verschenen twee bijzondere uitgaven: de gedichten die Jos Stollman schreef rond de kerstthematiek werden uitgegeven in de poëziebundel 'Al-licht' en een deel van het gezongen repertoire verscheen op de cd 'A Capella Kerstmis'.

In 2015 nam Quartz afscheid van haar sopraan Marguérite van Tuijl tijdens het passieconcert dat in Arcen gegeven werd samen met de Schola Cantorum Roermond. Tijdens de toegift, het speciaal voor Quartz gecomponeerde 'O Jesu mi Dulcissime' van Mariano Garau werden enkele traantjes weggepinkt. De vacature werd in het najaar opgevuld door Marijke Kools die bij de Kerstmeditaties in december 2015 voor het eerst meezong.

In januari 2016 verscheen de vierde cd van Quartz met als titel 'A Capella Passie'. Op de cd een keuze uit de werken die de laatste drie jaren tijdens de passieconcerten op het repertoire stonden. De opnamen stammen uit 2013, 2014 en 2015, met Quartz in de oude samenstelling.

In mei 2018 verzorgde Quartz de muzikale omlijsting van de openingsavond van de Graafschapsfeesten in Horn (klik op de foto voor een vergroting). Bij gelegenheid van de 450e verjaardag van de onthoofding van de graven van Horne en Egmond herdacht de gemeente Leudal de gebeurtenissen die leidden tot de grote opstand in 1568 (het begin van de 80-jarige oorlog).