Lezingen Thomas Evangelie

Lezingen over het Thomas Evangelie


Lezingen

Om wat meer bekendheid te geven aan het Thomas-evangelie verzorg ik op verzoek lezingen over dit onderwerp. Om een en ander te regelen kunt u contact met mij opnemen via e-mail.

De inhoud van de lezing wordt in principe in overleg bepaald. Vaak bestaat het verhaal uit een kort overzicht van de geschiedenis van het vroegste Christendom om het Thomas Evangelie te kunnen plaatsen in zijn tijd, waarna dieper wordt ingegaan op de betekenis van het evangelie voor ons nu. Altijd is er gelegenheid om van gedachten te wisselen.

Hieronder wat meer informatie over mezelf.


Biografie

Nieuwsgierigheid over hoe de wereld en het leven in elkaar steken was een belangrijke drijfveer achter de keuzes die ik (1953) in mijn leven maakte. Na het behalen van mijn Gymnasium-diploma in 1971 ging ik Sterrenkunde studeren in Utrecht. Daar legde ik mij vooral toe op Kosmologie en de filosofie van Ruimte en Tijd.
Naast deze exacte benadering van de werkelijkheid raakte ik in mijn studententijd geboeid door spiritualiteit en mystiek als andere toegang tot dat wat is. Sinds mijn kennismaking met de Transcendente Meditatie beweging van Maharishi Mahesh Yogi in 1974, ging daarbij mijn belangstelling vooral uit naar de oosterse religies en filosofie.

Omdat ik graag met mensen werk, koos ik voor een carrière in het onderwijs, eerst als docent Wiskunde, later ook in de Informatica en sinds 1999 in het nieuwe vak Algemene Natuurwetenschappen. Vooral in dat laatste vak komen mijn kennis van en interesse in de sterrenkunde en filosofie mij uitstekend van pas.
In het buitenschoolse domein deelde ik mijn spirituele belangstelling met de leerlingen middels abdijweekends en lessen in yoga. Om dit laatste goed onderbouwd te doen, volgde ik een opleiding tot yoga-leraar aan de Academie voor Yoga en Zelfkennis te Zutphen in de jaren 1982-1984. Ook buiten de school verzorgde ik enkele jaren yoga-lessen aan het toenmalige Oost-West-Centrum in Roermond. In deze jaren verdiepte ik me tevens in de Christelijke mystieken, een interesse die vooral werd gevoed door een sterke verbondenheid met de cisterciënzer-monniken van de Achelse Kluis.

Naast een druk sociaal leven met diverse bestuursfuncties in het openbare leven, bleef regelmatige meditatie altijd een kernpunt in mijn leven. Ik verliet echter al gauw de TM-beweging ten gunste van het Zen-boeddhisme waar ik mijn definitieve thuis gevonden lijk te hebben. In Zen komen de lijnen van christelijke mystiek en oosterse filosofie op een prachtige wijze bijeen. Ik voel me vooral thuis in de non-orthodoxe Zen-scholen van Maarten Houtman en Ton Lathouwers, bij wie ik in de loop van de jaren diverse sesshins volgde. Sinds 1995 geef ik, naast de lessen in Zen-meditatie die ik op school voor leerlingen en docenten verzorg, ook regelmatig introducties in Zen voor andere belangstellenden en begeleid ik een Zen-groep in Heythuysen.

In het begin van de jaren tachtig stuitte ik bij toeval op het Thomas-Evangelie waarin ik een Jezus ontmoette die in zijn uitspraken een sterke verwantschap met Zen vertoont. De tekst werd mij in de jaren die volgden zeer dierbaar en het idee om in het jaar van mijn opfrisverlof (1999-2000) op een of andere manier de inspiratie die ik erin vond met anderen te delen, was een logisch gevolg. Het resultaat werd het boek 'Zenmeester Jezus', een boek waarin naast een reflectie op de uitspraken van Jezus, ruimte is gecreëerd voor een verdieping van het eigen leven in het 'hier en nu' in de vorm van oefeningen die de leringen van Jezus een vertaling geven naar onze tijd.

In 2003 verscheen van mijn hand een tweede boek, 'De Zen van het leven'. Dit boek is ontstaan uit de praktijk van de kennismakingscursussen met Zen en vormt dus een introductie tot de wereld van Zen. Het behandelt met name de vele wijzen waarop Zen in het dagelijks leven geïntegreerd kan worden.

In 2024 verscheen ten slotte mijn derde boek, Waarom de tijd (niet) stroomt, een studie naar het verschijnset 'tijd' vanuit verschillende perspectieven. Een gang langs natuurwetenschap, neuropsychologie en filosofie leidt uiteindelijk naar een spiritueel perspectief op dit intrigerende verschijnsel.

Sinds het verschijnen van mijn boeken verzorg ik overal in het land lezingen en workshops over het Thomasevangelie, Zenboeddhisme en aanverwante onderwerpen.


Terug naar de HomePage van het Thomas Evangelie